ERDOGAN: MI SMO JEDAN NAROD. I TURCI I KURDI I LAZI I ČERKEZI I BOŠNJACI. SVI SMO JEDNO

“Ni paralelne strukture, ni separatisti ni terorizam, neće narušiti naše jedinstvo”, poručio je Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je kako će svi oni koji idu pogrešnim putem prije ili kasnije uvidjeti koliko griješe i shvatiti da se “mi ne pokoravamo nikome osim Bogu, i to je jednostavno tako.”

“Ni paralelne strukture, ni separatisti ni terorizam, neće narušiti naše jedinstvo”, poručio je Erdogan.

Podsjećajući da je Turska jednog od napadača u Bruxellesu uhitila u Gaziantepu 2015. godine kao stranog militanta i deportirala ga Belgiji. Erdogan je kazao da je terorizam problem cijelog svijeta. “U Gaziantepu smo uhvatili tu osobu i deportirali je. Gospoda su pustila teroristu na slobodu i sad plaćaju ceh.

Terorizam nije problem samo određenih zemalja, to je problem cijelog svijeta i nadam se kako će svi to shvatiti”, rekao je Erdogan.

“Mi smo jedan narod. Nas 79 milijuna. I Turci i Kurdi i Lazi i Čerkezi i Bošnjaci. Svi smo jedno. Oni koji nas žele podijeliti neće uspjeti u svojim nakanama”, poručio je Erdogan. Istakao je i podsjetio na sve pripadnike snaga sigurnosti koji su dali svoje živote u borbi protiv terorizma.

Erdogan je citirao odlomak iz Kur’ana, Božije objave muslimanima: „I ne recite za one koji su na Alahovu putu poginuli: ‘Mrtvi su!’ Ne, oni su živi, ali vi to ne znate’”. Erdogan je podsjetio da će “u tom svjetlu imena svih šehida ostati zlatnim slovima upisana u povijest, jer su oni simboli jedne časne borbe.

(HMS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)