ERDOGAN KRITIKOVAO EVROPU ZBOG ŠUTNJE NA TERORISTIČKI NAPAD NA NOVOM ZELANDU

Europa šuti o ovom pitanju, zapadni mediji su podmukli, kaže predsjednik Erdoğan

Turski predsjednik u ponedjeljak je kritikovao evropske zemlje zbog toga što šute pred prošlosedmičnim terorističkim napadima na dvije džamije u Novom Zelandu, ubivši ili ozlijedivši oko 100 ljudi.

Evropa šuti o tom pitanju, a zapadni mediji su podmukli, rekao je Recep Tayyip Erdoğan, govoreći u televizijskom intervjuu.

Najmanje 50 osoba ubijeno je kada je terorista otvorio vatru na vjernike tijekom prošlosedmične molitve u Al Noor i Linwood džamijama u Christchurchu na Novom Zelandu.

Veliki broj ljudi je ozlijeđen, a nekoliko ih je još uvijek u kritičnom stanju.

Tursko-EU veze

Komentirajući odnose Turske i EU, Erdoğan je kazao kako EU ne može zaustaviti pristupne pregovore sa Turskom jer im je Turska potrebna.

Erdoğanove izjave uslijedile su nakon što je Evropski parlament prošle sedmice donio neobvezujući izvještaj u kojem se poziva na suspenziju procesa pridruživanja Turske u EU.

Ankara je kritizirala izvješće zbog pristranosti, netačnosti i predrasuda.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo u EU 1987. godine, a pristupni pregovori započeli su 2005. godine.

Međutim, pregovori su zastali 2007. zbog prigovora uprave kiparskih Grka na podijeljenom otoku Kipru, kao i protivljenja Njemačke i Francuske.

Poraziti teroristički koridor na sjeveru Sirije

Govoreći o potencijalnom terorističkom koridoru na sjeveru Sirije, Erdoğan je kazao da Turska nije provela operacije u Afrinu i Jarabulusu, njezine južne granice zauzeli bi teroristi PYD / YPG, pozivajući se na uspješnu tursku vojnu operaciju “Maslinova grana” u Siriji.

Turska je u Januaru prošle godine pokrenula operaciju “Maslinova grana” kako bi uklonila PYD / PKK i DAEŠ teroriste iz Afrina.

U svojoj 40-godišnjoj kampanji terora protiv Turske, PKK – koju su Turska, SAD i EU naveli kao terorističku organizaciju – odgovorna je za smrt gotovo 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. PYD / YPG je njegova sirijska podružnica.

bosna1463.com