DRAMATIČAN PAD TURSKE VALUTE, ERDOGAN POZVAO NAROD DA DOLARE, EURO I ZLATO ZAMIJENE ZA LIRU

Turska prolazi kroz dramatične ekonomske probleme. Turska lira je, naime, uslijed nekontrolirane inflacije i sve gorih odnosa sa SAD-om, danas doživjela rekordan pad u odnosu na američki dolar.

Lira je, kako javlja CNN, izgubila do 17 posto vrijednosti u odnosu na dolar i prvi put se nakratko mijenjala više od šest lira za zelenu novčanicu. Ovo je samo nastavak vrlo lose sedmice za liru, u kojem je doživjela najgori pad od financijske krize 2008.

Previranja s lirom sigurno nije ublažio ni najnoviji potez američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je odlučio i Turskoj uvesti carine na izvoz aluminija i čelika. Trump je, naravno, odluku objavio na Twitteru.

– Upravo sam odobrio udvostručivanje tarifa na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažni dolar. Aluminij će sada biti na 20 posto, a čelik na 50 posto. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri! – poručio je Trump.

Osim toga, Washington je prije nekoliko dana uveo i sankcije članovima turske vlade zbog odbijanja Ankare da pusti iz zatvora američkog pastora Andrewa Brunsona. Brunson je uhićen u listopadu 2016. u okviru čistki nakon neuspjela puča u srpnju iste godine.

Sve su oči i uši sada uprte u turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ali i u ministra financija Berata Albayraka – koji je sasvim slučajno i Erdoganov zet – koji danas trebaju održati govor i konferenciju za tisak o monetarnim nevoljama njihove zemlje.

A Erdogan je već ranije pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri koja je doživjela nagli pad, rekavši da je riječ o “nacionalnoj borbi” protiv “gospodarskog rata” koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske, dok je istodobno američki predsjednik Donald Trump najavio da će povećati carine na turski čelik i aluminij, piše Index.hr.

– Ako imate dolare, eure ili zlato u svojim madracima, pođite u banku i zamijenite ih za tursku liru. To je pitanje nacionalne borbe – rekao je Erdogan jučer u govoru u Bayburtu, na sjeveroistoku zemlje, koji je prenosila televizija.

– Tako će moj narod odgovoriti onima koji su nam objavili gospodarski rat – dodao je Erdogan optuživši tajanstveni “lobi kamatnih stopa” koji nije pobliže definirao. 

(Hayat / Foto: Arhiv)