DOVITE ALI VAM SE DOVA NE PRIMA?JESTE LI SE ZAPITALI O SLJEDEĆEM:JESU LI UZROK NEPRIMANJA DOVE VAŠI GRIJESI

Dovite ali Vam se dova ne prima? Jeste li se zapitala o sljedećem: Jesu li uzrok neprimanja dove Vaši grijesi
PITANJE: Cesto molim Allaha za odredjene stvari pa mi dova ne bude primljena. Da li su uzrok tome moji grijesi ili je posrijedi nesto drugo?

ODGOVOR: Podsticuci ljude na ucenje dove, Svevisnji Allah je rekao: “A kada te robovi Moji za mene upitaju, Ja sam, sigurno blizu: odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli…” (Prevod znacenja El-Bekare, 186) U drugom ajetu Allah, dz.s., kaze: “Gospodar je vas rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja cu vam se odazvati’ ” Ovi, ali i brojni drugi ajeti ukazuju da musliman treba stalno moliti Allaha, i da ne smije gubiti nadu u Njegovu neizmjernu milost.

Buharija i Muslim zabiljezili su da je Ebu Hurejre, r.a., prenio sljedeci Poslanikov, saws, hadis: “Allah ce vam se odazivati sve dok ne budete pozurivali govoreci: ‘Molio sam, ali mi molba nije uslisana’. U Muslimovoj verziji stoji: “Allah ce se odazivati molbi sve dok covjek ne bude molio za grijeh ili kidanje rodbinskih veza ili ako ne bude pozurivao.’ ‘ A kako se pozuruje?’ upitase ashabi. Allahov Poslanik, saws, odgovori: ‘Govoreci: Molio sam i molio, ali mi nije uslisano, pa zanemrai ucenje dove“.

Ebu Seid Hudri, r.a., prenosi da je Poslanik, saws. rekao: “Kada musliman zamoli za ono sto nije grijeh ni za kidanje rodbinskih veza, Allah ce mu dati jedno od troje: ili ce uslisati njegovu molbu, ili ce je ostaviti za buduci svijet, ili ce u toj mjeri otkloniti od njega zlo na ovom svijetu.” (hadis biljeze Ahmed i Hakim) Otuda je zabranjeno reci da Uzviseni Allah nije primio dovu. Mozda ce njene plodove ubrati na Dan kada mu bude najpotrebnije.

A istina je da neki ljudi nemaju koristi od dove. Muslim je zabiljezio preko Ebu Hurejre, r.a. da je Allahov Poslanik, saws, rekao: “Na dugom putovanju, covjek uprasen i rascupan pruzi svoje ruke prema nebu i moli: ‘Gospodaru, Gospodaru!’, a njegova hrana – haram, pice – haram, odjeca – haram, pa kako ce mu molba biti uslisana!” A Allah najbolje zna.

http://www.islam-live.net