DODIK U BEOGRADU: NISMO SE OKUPILI DA PRVIMO PLANOVE PROTIV DRUGIH, ALI…

Mir i stabilnost u regionu su od najvećeg značaja, zbog toga je važno da Srbija sa svim zemljama ima dobre odnose, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon unošenja badnjaka u Predsjedništvo Srbije u Beogradu, dok je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naveo da je i njegov cilj očuvanje mira i izgradnja ustavne pozicije Republike Srpske u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Unošenju badnjaka su prisustvovali i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednica h. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i zastupnik Sobranja Makedonije Ivan Stoilković, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Кnežević i Goran Danilović iz Crne Gore.

Oni su nakon unošenja badnjaka imali sastanak, a potom se obratili medijima.

– Svi prisutni su jasno stavili do znanja da su mir i očuvanje stabilnosti u regionu od prioritetnog značaja. Politika koju svi mi vodimo jeste politika saradnje sa svima drugima, politika dobrih odnosa sa svim drugim narodima – kazao je predsjednik Vučić.

On je naveo da Srbija vodi i da će voditi politiku u kojoj neće ugrožavati tuđe, bilo nacionalne bilo državne interese, ali će čuvati svoje državne i nacionalne interese.

– Mi sa RS i BiH imamo veoma bliske i dobre odnose. BiH je jedan od naših ključnih trgovinskih partnera, ali i Crna Gora, Makedonija, pa i Hrvatska i sa svim tim zemljama imat mo suficit. Zato je od posebno važnog našeg interesa da sa tim zemljama imamo dobre odnose – izjavio je Vučić.

Kako je dodao, odnos Srbije prema pripadnicima svog naroda uvijek treba da bude odnos razumijevanja, poštovanja i podrške, a da “nikad više ne dođemo u situaciju u kojoj smo bili devedesetih i početkom 2000-tih godina”.

Vučić je svim pravoslavnim vjernicima čestitao Badnji dan, a sa prisutnim zvaničnicima će danas za vreme doručka nastaviti razgovore o tome “šta može da se uradi za srpski narod”.Predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik saglasio se sa Vučićem da i on želi očuvanje mira.

– Ono što mi želimo jeste da se očuva mir, Srbi danas tome teže. Mi želimo u BiH da izgradimo ustavnu poziciju srpskog naroda i RS. Nama je RS sinonim za slobodu srpskog naroda, a Srbija sinonim za naš život i tako se i ponašamo. Želimo da legalizujemo takav pristup – kazao je Dodik.

On je naveo i potrebu da se na Balkanu očuva integritet i snaga Srpske pravoslavne crkve.Prema njegovim riječima, “napad na SPC je najvidljiviji u Crnoj Gori, gdje postoji i uopćeno negativan odnos prema Srbima, dok je u BiH Sarajevo uzurpiralo značajnu imovinu crkve” i da to pitanje treba biti stavljeno na dnevni red.

Dodik je naveo i da se svi prisutni osjećaju danas posebno.

– Ovaj dan je jedinstven. Mi se osjećamo ovdje posebnim da smo na ovaj važan dan naše vjere baš ovdje u Beogradu, da se okupimo, popričamo, ne da bismo pravili planove protiv nekog drugog ili trećeg – istakao je Dodik.

(Hayat / Foto: AA)