DODIK PISMENO OBAVIJEŠTEN: VIŠE GA NEĆE MOĆI ŠTITITI NAORUŽANI SLUŽBENICI MUP-A RS-A

Službenici MUP-a entiteta RS neće moći pratiti i štititi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, iako on insistira na tome. Da će ubuduće morati poštivati državne zakone, te da ga ubuduće u zgradu Predsjedništva BiH neće moći pratiti naoružani službenici entitetskog MUP-a, Dodik je pismeno obaviješten 25. novembra 2018. godine.

Naime, Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH propisuje da je organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata organa BiH u isključivoj nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Upravo su predstavnici Direkcije, prema informacijama Faktora, još 16. novembra održali radni sastanak sa predstavnicima MUP-a entiteta RS kako bi se izvršile sve neophodne pripreme za preuzimanje osiguranja i neposredne fizičke zaštite Milorada Dodika. Međutim, do 25. novembra Direkcija nije preuzela poslove osiguranja te su novog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pismeno podsjetili da je dužan, u skladu sa zakonskim odredbama, prihvatiti da će ubuduće njegovu zaštitu vršiti službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, baš kao što je to slučaj sa svim dosadašnjim članovima Predsjedništva BiH, pa i onim koji su izabrani iz entiteta RS.

– Imajući u vidu zakonske nadležnosti Direkcije, moja je obaveza da vas informiram da ne postoji mogućnost da neka druga policijska agencija vrši vaše neposredno osiguranje – navodi se u dopisu koji je Dodiku uputila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a koji je u posjedu Faktora.

Milorad Dodik je, podsjećanja radi, prije preuzimanja mandata u Predsjedništvu BiH poručio da “ne želi da ga obezbjeđuje SIPA koja je prije tri mjeseca htjela da ga uhapsi”.

– Povjerenje imam isključivo u policiju RS-a – kazao je Dodik.

Naravno, za njegovu neposrednu zaštitu nije zadužena SIPA već, kako je ranije navedeno, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a službenici MUP-a entiteta RS, bez obzira kakvo povjerenje Dodik imao u njih, ne može nastaviti štititi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.Korištenje zaštite iz MUP-a entiteta RS na prostoru FBiH je protivno i Ustavu BiH, prema kojem oružana sila jednog entiteta ne može prelaziti na prostor drugog bez saglasnosti vlade tog entiteta.

S druge strane, Milorad Dodik ne može biti dio kolektivnog šefa države u čije institucije, sudeći prema njegovom istupu, nema povjerenja, odnosno ne može biti predsjedavajući Predsjedništva BiH, a da ga i dalje, kao što je to bio slučaj na prethodnoj dužnosti, “servisiraju” institucije entiteta RS.

Postojeći državni zakoni, poput Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, su usvojeni kako bi se poštivali, a ne da njihovo prakticiranje ovisi o volji pojedinaca, pa i Milorada Dodika, koji će, htio on to ili ne, morati prihvatiti da na nivou države BiH postoji vladavina prava i zakoni koji se odnose na sve podjednako, a ne vladavina pojedinaca, na šta je, vjerovatno, navikao obnašajući dužnost entitetskog predsjednika. Ukoliko to nema namjeru prihvatiti, kada je poštivanje Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u pitanju, solucija je da se povuče sa pozicije člana Predsjedništva BiH, pa će, ukoliko to bude u mogućnosti, imati zaštitu MUP-a entiteta RS.

(Hayat/Foto: Faktor)