DODIK: NIJE MI NAMJERA DA BILO KOME ILI ČEMU ŠTETU ČINIMO, DAVNO SMO SE ODMAKNULI OD VREMENA KADA SMO RATOVALI

Nakon što je položio zakletvu, Milorad Dodik, prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH, obratio se prisutnim.

– Posebna mi je čast da u društvu s mojim kolegama uzmem funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Dolazim kao predstavnik srpskog naroda, borit ću se da vratim Predsjedništvu i funkcijama dimenziju koju su imali. Nije mi namjera da bilo kome ili čemu štetu činimo. Davno smo se odmaknuli od vremena kada smo ratovali, moja politika će se zasnivati na poštivanju Ustava, onoga kako je napisano u Daytonu – rekao je Dodik.

– Politika će se zasnivati na poštivanju Ustava i Dejtonskom sporazumu. Imam dosta primjedbi na rad Visokog predstavnika, rješenja koja su donesena prije 15 godina ne odgovaraju ovom vremenu i treba što prije treba ukinuti Ured Visokog predstavnika. Tražit ću adekvatan tretman RS-a. Vojna neutralnost BiH je dio političkog koncenzusa pa se ne isključuje mogućnost da EU treba biti interes BiH. Zbog toga ću tražiti status kandidata. Sarađivat ću sa svima. Podržavam politiku Donalda Trumpa, ali i ne krijem da je saradnja sa Ruskom Federacijom odlična i neće se prekidati – izjavio je nakon što je položio zakletvu, novi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ukoliko BiH ne bude pokazala svoju novu dimenziju ja ne vidim smisao svoje funkcije. Nisam došao da putujem, da se slikam ili bilo šta slično to sam već probao – izjavio je Dodik.

(Hayat /Foto: Hayat)