DODIK: NEKA NAM BOŠNJACI POKUŠAJU OSPORITI IME I IZAĆI ĆEMO IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da kao odgovor na najavljenu inicijativu SDA za preispitivanje naziva Republika Srpska ne želi isključiti razmatranje statusa u pogledu nezavisnosti RS.

Dodik je naveo da će odgovor biti održavanje sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti dat nedvosmislen odgovor, ponovivši da to ne mora značiti samo nezavisnost.

– Odmah će drugi reći, evo, ponovo se priča o tome (nezavisnosti). Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Mi predlažemo da se vratimo na dejtonske izvorne principe Ustava i organiziramo BiH po tom principu. Da ona bude ustavna, a ne vanustavna zajednica. Vratimo se u okvire Ustava – rekao je Dodik za RTRS i poručio da RS treba vratiti izvorna ustavna prava.

On je rekao da ne prijeti jer RS čita Ustav i istakao da su svi relevantni, pa čak i pravnici iz bošnjačkog naroda, rekli da je “ovo glupost SDA”. Istakao je da je inicijativa SDA antidejtonska i da, na osnovu ranijih iskustava, ne vjeruje u dobre namjere stranaca kada je riječ o njenoj osudi.

– To je neprovodiva i nedopuštena inicijativa. Taj akt je više uperen protiv egzistencije BiH nego RS – rekao je Dodik.

On smatra da Bošnjaci imaju dugoročan plan da korak po korak devastiraju RS, što je zaustavljeno 2006. godine.

– Njihova apelacija je znak nervoze i nemoći. Neka nam Bošnjaci pokušaju osporiti ime i izaći ćemo iz BiH – poručuje Dodik.

Dodik je predložio Bakiru Izetbegoviću da mu uvede sankcije te dodao da bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini nemaju dovoljno glasova i potpisa da upute apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa imenom Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

– Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno budu majorizirani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je mogla biti žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata – rekao je Dodik za RTRS.

Povodom posjete članova Predsjedništva BiH Briselu rekao je da je jedino usaglašen odgovor Predsjedništva na pitanja EU.

– Uvijek je zadovoljstvo razgovarati s ljudima iz EU, ali sada nećemo biti tema samo mi, jer i EU ima problema. Bit će interesantno saznati procjene koje se odnose na majske izbore u EU, kao i one o Brexitu i sve veće polarizacije unutar Unije – rekao je Dodik.

(Hayat / Foto: Arhiv)