DODIK: NEĆU UĆI U PREDSJEDNIŠTVO BIH AKO TAMO NE BUDE ZASTAVA RS

Tvrdi da SNSD želi u Parlamentu BiH napraviti blok i s drugim strankama sa srpskim predznakom

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da, kao novi član Predsjedništva BiH, želi da se u Poslovnik o radu te državne institucije uvede obavezno isticanje zastave RS, jer bez toga neće učestvovati u njegovom radu.

– Danas već ću formirati tim koji će se baviti pitanjem organizacije i poslovnika u Predsjedništvu BiH. Želim promjene u dijelu koji se odnosi na srpskog člana Predsjedništva i da u Poslovnik bude uvedeno obavezno isticanje zastave RS na svakom mjestu gdje se ja nalazim. To će biti moj apsolutni uvjet da uđem u zgradu Predsjedništva BiH. Ukoliko ne bude zastave RS, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem – rekao je Dodik.

Istakao je da će, nakon što dobije mandat, tražiti da se sastane Parlament BiH da bi mogao položiti zakletvu.

Nema ništa protiv, kaže, ni da “Željko Komšić stavi svoju hrvatsku zastavu, ali neće dozvoliti da tamo ne bude zastave RS”.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da SNSD veoma brzo može sastaviti novu vladu. O novim premijeru RS tek će se, kaže, razgovarati, ali vjeruje da će biti iz SNSD-a.

Tvrdi da SNSD želi u Parlamentu BiH napraviti blok i s drugim strankama sa srpskim predznakom, da imaju sigurnih deset poslanika.

Razlika između njega i kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Saveza za pobjedu Mladena Ivanića od 12 posto, kako kaže, pokazuje da su bile tačne procjene SNSD-a.

– Nemam šta da govorim o Ivaniću, izgubio je izbore, jer se nije zalagao za RS – ustvrdio je Dodik.

U SNSD-u su, kaže, razočarani glasanjem za predsjednika RS u Banjoj Luci, ali vjeruje da su na to utjecali neki događaji.

– Čudno mi je da se u Banjoj Luci glasalo za Vukotu Govedaricu i Dragana Mektića, za čovjeka koji je morao znati da se sprema ispaljivanje zolje na zgradu u Banjoj Luci – rekao je Dodik.

Oni koji su dobili većinu na entitetskom nivou treba da sastave Vijeće ministara BiH, misleći pri tome i na HDZ, s kojim će, kaže, nastaviti saradnju.

Naveo je da se SNSD sada neće revanširati SDA, koji je u ranijem mandatu uzeo Savez za promjene za partnere u Parlamentu BiH, odnosno Vijeću ministara BiH.

– Ako većinski kod Bošnjaka bude SDP, bit će oni s nama u vlasti na nivou BiH, ako bude SDA, oni. Nemam ništa protiv toga, to ne mogu da biram i interesira me samo naša čvrsta politika na tom nivou – kazao je Dodik.

Ponovio je da i dalje smatra da tužilaštvo treba riješiti slučaj smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Avaz.ba