DODIK: “EU ĆE SE RASPASTI, TRUMP ĆE NAM U DRUGOM MANDATU DONIJETI NEZAVISNOST”!

Predsjednik RS Milorad Dodik je u večerašnoj emisiji na RTRS-u kazao da se treba razvijati u regionalnom smislu, te da pored zapada treba poštovati i Rusiju.
“Ja sam uvjeren da će se EU raspasti prije nego BiH postane članica. Ja ne tvrdim da EU ne treba da bude naš cilj, ali na evropskom putu želimo da budemo vidljivi. Sada nijedno evropsko pitanje ne može biti dogovoreno na nivou BiH bez naše saglasnosti”, rekao je Dodik.

Donald Trump će, prema Dodikovom mišljenju, uzrokovati nezavisnost RS-a i to u njegovom drugom mandatu. Dodik kaže kako američki predsjednik Trump želi da Evropska unija nestane. Smatra kako Angela Merkel više nije moćna kao nekada, a da na politiku Brisela jako utječe stav zemalja sa istoka EU, odnosno članica Višegradske grupe.

“Britanci su ovdje pravili haos. Eno, napravili su haos na Bliskom istoku i sada taj problem žele stvoriti ovdje”, rekao je Dodik na RTRS-u.

Predsjednik RS-a je kazao da Rusija nema takve pretenzije i da poštuje Vladimira Putina te da bi volio da posjeti BiH, odnosno RS. On se dotakao i sukoba “civilizacija rekavši” kako je on aktuelan i da su nekadašnji historičari bili upravu najavivši takav rat.

Što se tiče migrantske krize, Dodik bi sve riješio deportacijama izbjeglica i ekonomskih migranata iz Bliskog istoka.

Dodik je naglasio da je u periodu kada je stvarana Republika Srpska, primarni cilj bila nezavisna država.

– Politički motiv i danas je nezavisna država, ali moramo biti svjesni okolonosti – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska država srpskog narod i drugih koji u njoj žive.

– Bosna i Hercegovina nije moja država – naglasio je on.

saff.ba