DO LJETA BEZ VIŠKA KILOGRAMA: SMRŠAJTE UZ OVAJ UKUSNI ZAČIN!

Vjerovali ili ne, ovaj začin vam može pomoći da smršate čak do četiri kilograma, uz ishranu koji inače imate…

Riječ je o kimu, začinu koji mnogi ljudi širom svijeta vole. Može se naći na raznim pecivima, ali i u ukusnoj hrani poznatih kuhara, prenosi portal Ljepota i zdravlje. Kim je začin koji je bohgat fitosterolom – biljnom supstancom koja sprečava apsorbovanje lošeg holesterola u organizmu, a osim toga kim i ubrzava metabolizam, što je ključna stvar za mršavljenje.

Istraživači koji su htjeli da potvrde ove beneficije kima su sproveli jedno istraživanje, u kojem je učestvovalo nekoliko žena. One su bile podijeljene u dvije grupe: u jednoj grupi su žene uz obroke imale jogurt sa 3 grama kima, dok su u drugoj pile jogurt bez ovog začina.

Istraživanje je trajalo tri mjeseca i rezultati su bili ovakvi: žene koje su konzumirale jogurt sa kimom su smršale 4,5 kg više u prosjeku od žena iz druge grupe. Osim gubitka u kilogramima, njihov struk je bio manji, kao i indeks tjelesne mase, nivo holesterola i procenat masti.

Evo ako da upotrijebite kim:

Sameljite kim i dodajte prah svakom obroku koji pripremate;
Za malo zdravije namaze i prelive, samo im dodajte kim;
Napravite začinsku mješavinu od: mljevenog kima, čilija u prahu, bijelog luka u prahu i ostalih mljevenih začina koji vam padnu na pamet.

(Hayat/Foto: Pixabay)