Da li je moguće da Allah, dž.š, nadari pojedine osobe da bioenergijom liječe druge, da izgone džine, otkrivaju tajne itd.?

Pitanje: Dozvolite mi da vam se putem E-maila obratim u želji da mi, shodno vašim mogućnostima, pojasnite par stvari koje me muče već duže vremena. Ja sam inače diplomirani inžinjer elektrotehnike. Nastojim svakim danom da se uz stručno obrazovanje, obrazujem u islamskim znanostima i da spoznam svoga Stvoritelja Allaha, dž.š. Međutim,iskušenja na koja nailazim sve su veća i veća.U posljednje vrijeme sam okupiran alternativnom medicinom tj.liječenjem bioenergijom, parapsihološkim tretmanima, vidovitošću i salijevanjem strave.Vjerovatno vam je poznato da se u skoro svim medijima non-stop vrte oglasi o osobama koje liječe alternativnom medicinom ”sve vrstebolesti”, skidaju sihire i otkrivaju počinioca. Jednom sam prisustvovao takvom liječenju. Jedan parapsiholog liječio je moju rodicu. Zbunilo me da je koristio zbirku dova, zatim neke kristale, svoju bioenergiju i vidovitost. Iako je učio određene dove iz zbirke, nisam vidio da uzima abdest, a u pauzama liječenja često je u razgovoru koristio psovke. Uprkos svemu, njegovi pacijenti tvrde da su oduševljeni tretmanom, da mnogi padaju u trans tokom liječenja, da povraćaju, da odgovore na upit”ko te je poslao” i spomenu osobu koja je sihr napravila itd. Desi se da pacijent dođe u kolicima, a ode na svojim nogama. Dalje, vidio sam kako rade one osobe koje salijevaju stravu i iz figurica čitaju sudbinu. I one, također, uče sure iz Kur‘ana. Na osnovu svega viđenog ostajem zbunjen, jer sve to dolazi u sukob sa mojom spoznajom da Kur‘an mogu učiti samo čiste osobe, pod abdestom. Da li je moguće da Allah, dž.š, nadari pojedine osobe da bioenergijom liječe druge, da izgone džine, otkrivaju tajne itd. Neka vas Allah, dž.š, nagradi za vaš trud!

Odgovor: Da bi se odgovorilo na vaše pitanje bilo bi potrebno daleko više prostora od onog koji ova rubrika dozvoljava. Ipak, mogu ukratko kazati da alternativna medicina može biti prihvatljiva, s islamske tačke gledišta, ukoliko nije u suprotnosti sa islamskim principima.Čini mi se, a Allah,dž.š, najbolje zna da je većina onoga što u naše vrijeme nazivamo alternativnom medicinom,kao što je liječenje bioenergijom, parapsihološkim tretmanom, vidovitošću, salijevanjem strave itd., povezano sa lošim džinima. To znamo po tome što loši džini postavljaju ljudima, kao uslovza suradnju, da čine određene velike grijehe među kojima su i oni koji izvode iz vjere. Tako možemo vidjeti da osobe koje se bave alternativnom medicinom čine određene grijehe,ponekad čak i nelogične. Npr. nelogično je da osoba koja inače ne klanja koristi pri liječenju ajete, dove, prije liječenja klanja dva rekata i tome slično. Osobe koje surađuju sa šejtanom ilošim džinima prepoznat ćemo po tome što krše šerijatske propise: npr. piju, psuju, ne klanjaju itd, a koriste se dovama, ajetima, klanjaju dva rekata prije liječenja itd. Te osobe, ustvari, neupućuje dove Allahu, dž.š, ne klanjaju Njemu, nego svojim džinima i šejtanima koji im pomažu.Ne treba da nas zavara ako te osobe budu uspješne u liječenju, pošto im suradnja s džinima omogućava tu uspješnost. Ukoliko je npr. džin napao neku osobu pa je ta osoba postala paralizovana, sihirbaz (koji se predstavlja kao alternativni medicinar) uspjet će je izliječiti jer ćega džin poslušati i napustiti tu osobu, ili će ga on preko drugih džina s kojima surađuje na to prisiliti.Treba istaći da, ponekad, osobe koje se bave alternativnom medicinom ne znaju da im ta snaga i sposobnost dolazi od džina. One, jednostavno, samo znaju da kada urade nešto (uglavnom se radi o određenim velikim grijesima) dolazi im određena energija, snaga, sposobnost i one osjećaju da su u stanju da liječe. Isto tako, ono što danas nazivamo alternativnom medicinom nije uvijek grijeh, jer ukoliko nije u suprotnosti sa islamskim principima, tada je ta medicina dozvoljena, a osoba koja se takvom medicinom bavi nije sihirbaz. Ovdje je potrebno posebno naglasiti da sva izlječenja u kojima su uspješni sihirbazi mogu se, uz Allahovu, dž.š, pomoć, postići i na halal način. Mi i u našoj sredini imamo one koji liječe u skladus Kur‘anom i sunnetom. Njihćemo prepoznati lakše ukoliko pročitamo knjigu Vehida Abdusselama Balija ”Oštri maču borbi protiv zlih sihirbaza” i mr. Muharema Štulanovića”Liječenje Kur‘anom”.Treba istaći da džinu koji progovori iz osobe ne treba uvijek vjerovati, jer možda laže. Ako je džin učinio takav grijeh i ušao u čovjeka on je sigurno spreman i da slaže kako bi napravio još veći nered.

doc. dr. Šukri H. Ramić , dekan Islamske pedagoške akademije u Zenici i član Rijaseta islamske zajednice u BiH

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!