Da li da oženim udovicu sa djetetom ili djevicu?

Pitanje: Znam udovicu koja ima djete i želim da se vjenčam. Pitam se, da li da se oženim sa njom ili djevicom koja nije bila udavana ranije?

Odgovor: Hvaljen neka je Allah. To zavisi o situaciji muža; možda ženidba udovicom bude pogodnija i bolja za njega. Udovica možda bude žena koja je predana vjeri i dobrog karaktera i možda ne bi trebao dopustiti da propustiš takvu priliku ako ne možeš naći djevicu s takvom predanosti vjeri i s takvim karakterom.

Okvirno govoreći Poslanik s.a.v.s. potiče na ženidbu djevicama.

Postoji priča o Džabiru (Neka je Allah zadovoljan s njim), čiji je otac umro, ostavljajući ga sestrama. U njegovom slučaju ne bi mu bilo prikladno da se oženi djevicom koja je bila mlada poput njih. Zato se želio oženiti za ženu koja je prethodno bila u braku, koja bi se mogla brinuti za njih i brinuti se za njima, a Poslanik (mir i blagoslov Allahov na njega) odobrio je svoju odluku.

Bilo je rečeno da je Džabir (Neka je Allah zadovoljan s njima) rekao: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao me:’ Jesi li se oženio? ‘ Rekao sam da.’ Rekao je: “Djevica ili prethodno udana žena?” Rekao sam, “prethodno udana žena”. Rekao je: “Zašto ne mlada djevojka s kojom bi se mogao zabavljati i koja bi se zabavljala s tobom?” Rekao sam: ‘Imam sestre i htio sam se oženiti za ženu koja bi ih mogla okupati i češljati kosu i brinuti se za njih.’ Rekao je: ‘Kad stigneš kući, savjetujem da se pridružiš svojoj supruzi (da imate inteligentnog sina).’ ”

(Buhari, 1991, Muslim, 715)

Šejh Mustafa al-Ruhaybaani je rekao: “Sunnet je oženiti se djevicom jer je Poslanik s.a.v.s. rekao Džabiru: “Zašto ne mlada djevojka s kojom bi se mogao zabavljati i koja bi se zabavljala s tobom?” – osim ako ima razlog zašto bi se bolje bilo oženiti sa prethodno oženjenom ženom umjesto djevice kako bi služio tom interesu.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio šejh Muhammed Salih El-Munedžid

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!