ČUDA ALLAHOVOG STVARANJA: Puževi također poste

Predavac entomologije na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Al-Azhar

Puževi su mali gastronomski mekušci. Neki žive u vodi, a neki na kopnu. Imaju sporo-kretajuce izduženo tijelo sa školjkom (kucicom) koja ih štiti od opasnosti. Kopneni puževi više vole vlažna podrucja. Oni se tokom jake sunceve svjetlosti zakopavaju ispod površine zemlje i postaju aktivni nocu i u oblacnim danima. To cine da bi izbjegli vrucinu i suncevu svjetlost, jer ne žele da se njihova koža osuši.

Puževi nabavljaju svoju hranu iz biljaka i organskih supstanci soli. Jako su pohlepni, i dok još jedu, njihova tijela dobijaju ekstra debljinu.
Kada je zima hladna, puževi, kao i vecina drugih životinja, prezime posteci. Njihov post traje sve dok traje hladno vrijeme. Ali, puževi takodjer poste kada je vrijeme toplo.

Uzvišeni Allah je ova stvorenja snadbio sposobnošcu da luce sluzne navlake koje njihova tijela štite od sušenja. Tokom toplih i sušnih perioda, puževi su ugroženi dehidracijom. Oni se zatvaraju u pergamentu koji je slican membrani i cesto se zalijepe za deblo drveta, ogradu ili zidove. Tokom tog perioda, oni poste sve dok ne zahladni. I mužjaci i ženke to isto rade.

Kada hladno vrijeme nastupi, puževi, objavljujuci završetak svojeg posta, izlaze iz svojih skloništa u potrazi za hranom. Baš tada izgube višak kilograma i vracaju svoju vitalnost.

Uzvišeni Allah daje Svojim robovima mnogo primjera raznolikosti života i dokaza jednoce Stvoritelja.

Pročitajte još:
Sve živo Allaha slavi

Ako pogledamo u svijet pcela, otkrit cemo veliku Allahovu blagodat, milost i savrsenstvo u stvaranju. U tim malim bicima toliko je dobra i koristi za sve ljude i stvorenja. One savrseno grade kuce, stalno su u pokretu, obilaze cvjetove, u blizini su samo cistih stvari, uzimaju od svijeta najbolje i daju najbolje. Na kraju, vracaju se s najlijekovitijim, najzdravidijim i najljepsim napitkom za ljude…
One nikad ne grijese u svom putu i imaju sposobnost da prenesu svojim “prijateljicama” tacne koordinate gdje se nalaze cvjetne poljane.

“Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (An Nahl: 68-69)

Svako ko promisli o ovim primjerima i cudesnim poukama shvatit ce kako Svemilosni i Jedini Allah udahnjuje ljepotu i njeznost u svoja stvorenja. Stoga, samo se Njemu moli, Njegovo ime zove i od Njega pomoc trazi. Mi, ljudi, dali smo davno zavjet, da cemo se klanjat i sedzdu cinit samo Allahu, da cemo samo Njemu zahvaljivati i voljeti Ga.

Nadalje covjek treba znati kako ti sva ova brojna stvorenja ne mogu doprinijeti ili oduzeti nesto ako ti je to Allah propisao. Svi su oni siromasi i zavisni. Svi oni trebaju Allaha. Svi oni traze opskrbu s nebesa danju i nocu. Svi se oni mole za zdravlje, srecu, cast, ugled, imetak i sve ostalo samo Allahu, jer oni ne posjeduju nista, a Njemu pripada sve.

“O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allah je nezavisan i hvale dostojan.” (Fatir: 15)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!