CRNA ŽENA DŽENNETA

Dzennet je vjecno prebivaliste za zene i muskarce vjernike

Cesto imamo priliku cuti imama za vrijeme hutbe na dzumi namazu kako prica o dzennetu i odjednom, nasa srca i misli se “ukljuce” na tu talasnu duzinu, kao da slusamo interesantnu emisiju na radiju. Medjutim, mnogo govornika, imama, prica o dzennetu kao da je ta kuca vjecnosti namijenjena samo za muskarce. U stvarnosti to nije tako, jer je dzennet, kao sto rekosmo na pocetku, za zene i muskarce koji vjeruju. “Cijena” ili “karta” za dzennet jeste cvrsto vjerovanje u Allaha dzelesanuhu, ljubav prema Njemu i Njegovom Poslaniku sallallahu alaihi wa sallam, te pokornost Allahu dzelesanuhu i Njegovom Poslaniku sallallahu alaihi wa sallam.

Ono sto sada slijedi jeste par dobrih vijesti koje su nam ostavljenje u amanet od Allahovog dzelesanuhu Poslanika Muhammeda sallallahu alaihi wa sallam, a koje se odnose na zene vjernice, buduce dzennetlijke.

*Rekla je Aisa radijallahu anha: “Ja nisam bila ljubomorna ni na jednu poslanikovu sallallahu alaihi wa sallam zenu, kao sto sam bila ljubomorna na Hatidzu, iako je ona umrla prije nego sto sam se ja i udala za Poslanika sallallahu alaihi wa sallam, jer sam cesto cula Poslanika sallallahu alaihi wa sallam kako je spominje, kao i to da je Allah dzelesanuhu rekao Poslaniku sallallahu alaihi wa sallam da prenese dobru vijest Hatidzi da ce ona biti jedna od tih koja ce imati dvorac u dzennetu napravljenu od Qasaba (materijal napravljen od dragog kamenja i bisera), i kada se god zakolje kurban, Hatidza ce dobiti od Allaha dzelesanuhu veliki dio ovog mesa da podijeli sa svojim prijateljicama. (Sahih al- Buhari)

*Anas prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alaihi wa sallam rekao: “Najbolje zene cijelog covjecanstva su cetiri zene: Merjem kcer Imrana, Asja zena faraona, Hatidza kcer Huvajlidova, i Fatima kcerka Muhammedova”. (Buhari i Muslim)

*Prenosi Ebu Hurejre: “Kada je Dzibril dosao Poslaniku sallallahu alaihi wa sallam on mu je rekao: ‘O Allahov Poslanice! Hatidza ce ti uskoro doci da ti donese tanjir mesne supe (ili neke vrste hrane ili nekog pica). Kada ti dodje, poselami je u ime Allaha dzelesanuhu, i u moje ime takodjer, i prenesi joj dobru vijest o kuci od Qasaba u dzennetu gdje nece biti buke niti umora.” (al- Buhari)

*Prenosi Ata bin Abi Rabah: “Ibn Abbas mi je rekao: “Hoces li da ti pokazem zenu koja ce biti jedna od stanovnika dzenneta?” Rekao sam: “Da, zelim!” On je potom rekao: “Ova crna zena je dosla kod Poslanikai rekla mu: “Ja imam napade epilepsije i moje se tijelo prilikom napada otkrije; molim te, moli Allahu dzelesanuhu za mene.” Poslanik sallallahu alaihi wa sallam joj se obratio rijecima: “Ako hoces, budi strpljiva i dobices dzennet, a ako zelis ja cu se moliti Allahu dzelesanuhu da te izlijeci.” Ona je potom rekla: “Ja cu ostati strpljiva,” ali je dodala, “Al posto se ukazuju moja stidna mjesta tokom napada, ti moli Allaha dzelesanuhu za mene da se vise ne otkrivam.” Muhammed sallallahu alaihi wa sallam je potom zamolio Allaha dzelesanuhu u ime ove zene.” (al- Buhari)

Gore spomenuti hadisi ukazuju na to da odredjene zene vec imaju status Dzennetlija. Sta zene sadasnjice mogu da urade da bi zadobile status Dzenetlije? Da bi dobile status Dzenetlije, zene sadasnjice moraju raditi onako kako su ove zene proslosti radile, zivjele, ponasale se, pricale, oblacile se, hodale, itd.
Mi cemo pokusati da iz primjera “crne zene” koja nije bila poznata po imenu, vec po njenom djelu, vjeri, umjerenosti, cistoci i statusu dzennetlije, naucimo i odgojimo sebe. I ovo je, zaista, ono sto je na kraju i najvaznije, a evo i zasto:

Kada je Abdullah Ibn Abbas radijallahu anhu rekao “ova crna zena,” nije isao na to da nam ukaze na njenu pripadnost nekoj rasi ili da umanji njenu vrijednost na neki nacin. Dapace, on je mislio da poduci ljude oko sebe jednim od velikih islamskih principa, a to je: “O ljudi! Mi smo vas stvorili od covjeka i zene i razdvojili smo vas u ljude i plemena da mozete znati jedni druge, gdje su oni najpostovaniji medju vama oni koji su najreligiozniji kod Allaha dzelesanuhu.”

Isti princip je spomenut u sljedecem hadisu: “Allah dzelesanuhu ne gleda u vas izgled vec u vasa srca (i vasa djela).” (Muslim)
Ona crna zena je bila fizicki bolesna, ali je znala da joj dova Poslanika sallallahu alaihi wa sallam upucena Allahu dzelesanuhu moze pomoci. Ona je znala da je onaj koji lijeci, ash-Shaafee, samo Allah dzelesanuhu, i zbog toga ce Allah dzelesanuhu odgovoriti na njenu, odnosno Poslanikovu dovu. Iz ovog primjera mozemo zakljuciti da dova lijeci sve bolesti bile to bolesti tijela ili srca.

Al-Hafiz Ibn Hadzar je dao sljedeci komentar na spomenuti hadis: “Iz ovog hadisa se moze zakljucit da je dova Allahu dzelesanuhu najbolji lijek za bolesti i da je to najuspjesnija metoda lijecenja ako se tri stvari uzmu u obzir: cist nijet, vjerovanje u dobrotvornost dove kroz Allahovu dzelesanuhu pravednost i pouzdanje u Allaha dzelesanuhu.”

Cinjenica da je Poslanik sallallahu alaih wa sallam rekao: “Ako hoces, budi strpljiva i dobices dzennet,” predstavlja dokaz snage bolesnika i nagrade za strpljivost tokom njegove bolesti.
U jednom drugom hadisu, Muhamed sallallahu alaihi wa sallam kaze: “Kada god zlo zadesi muslimana, biti ce mu oprosteni grijesi cak i da ga trn ubode.” (Muslim)

U jednom drugom hadisu, takodjer prenesenog od Muslima, Ummu as-Sa’ib je proklinjala (psovala) groznicu na sta joj je Muhamed sallallahu alaihi wa sallam odgovorio: “Nemoj da kletes groznicu, jer groznica odnosi grijehe kao sto vatra odnosi necistoce iz zeljeza (gvozdja).”
Crna zena je ocito dala prednost patnji na ovome svijetu da bi dobila vjecnu nagradu u dzennetu! Ona je takodjer patila od bolesti, ali njena bol i neugodnosti koje joj je ta bol prouzrokovala nisu bili uzrok njene neposlusnosti prema njenom Gospodaru, Allahu dzelesanuhu.
Iz price o crnoj zeni mozemo izvuci sljedecu pouku: nije vazno ko si i sta si, ako si na Allahovom dzelesanuhu putu, sigurno ces naici na poteskoce jer je dzennet okruzen poteskocama. Iz ovoga proizilazi jos jedan zakljucak: ako je zivot lahak i sve nam se “cini ruzicastim” , moramo sebe preispitati pratimo li pravi Islam, jesmo li na pravome putu?
Na Zapadu je pogotovo tesko za mladu zenu da nosi haljine koje skrivaju njene cari, da nosi mahramu (hidzab), a to nam je naredjeno, da bez potrebe n e komunicira sa muskarcima koji joj nisu mahremi, sto je takodjer naredbom zabranjeno. Mnogima je, na samome pocetku, sve ovo jako tesko postici, medjutim kada covjek prevazidje ovosvjetske brige zbog ljubavi prema Allahu dzelesanuhu, sve druge prepreke postaju beznacajne. Prema tome, vazno pitanje jeste kako da covjek prevazidje sve te poteskoce?

Za pocetak, covjek bi trebao da zna Allaha dzelesanuhu i njegova casna imena i atribute, da voli i slusa Allaha dzelesanuhu i Njegovog Poslanika sallallahu alaihi wa sallam, pa ce na osnocu tok postivanja zadobiti Allahovu dzelesanuhu milost, inshAllah.
Tako je i ona crna zena odlucila da bude strpljiva, medjutim, nije mogla da tolerise da se njena cast, skromnost i cednost na bilo koji nacin narusi zato sto joj se tijelo otkrivalo dok je ona patila napade epilepsije, iako ona sama nije imala kontrolu tokom tih napada. Ona je, zaista, bila vjeran rob i sluga Allahu dzelesanuhu, bila je odani pravovjernik, muslima, pobozna zena, iskrena i lojalna Allahu dzelesanuhu i njegovom Poslanuku sallallahu alaihi wa sallam.
I pored ovih istinskih kvaliteta prave muslime, ona je bila mudra i plemenita zena, sto mozemo zakljuciti iz njenih rijeci: “…ali ja se takodjer otkrijem u toku napada, zato molim te, moli Allaha dzelesanuhu za mene da se ne otkrivam vise.”
Kada bi se rijeci pisale zlatom, ovo bi bile te rijeci: Iman + Patnja + Strpljivost = Dzennet. Zapamtimo ovu jednostavnu jednacinu!
Takodjer, mozemo zakljuciti da pravovjerna muslimanka ima urodjenu narav koja joj ne dopusta, jer ona to ne voli, da se otkriva ispred drugih, voli skromnost i cednost, a mrzi otkrivati svoje tijelo i svoju ljepotu. Crna zena radijallahu anha je mogla izdrzati, i pristala je da izdrzi, bolest, ali nije mogla izdrzati da joj tijelo bude otkriveno na ocevid sviju.

Poenta, a nju moramo razumjeti, nije u tome je li zena crna ili bijela, bogata ili siromasna, carica ili sluzvka. Poenta je u njenom vjerovanju i ubjedjenju koje je urodjeno u srcima vjernika kao sto je krv urodjena da kola venama i arterijama. Ona je zena koja je potpuno posvecena i odana islamu. Cetrnaest stotina godina historije nam je pokazalo da iskrene muslimanke mogu da podnesu i glad, i neimastinu, i bolest, ali ono sto ne mogu da podnesu jeste neposlusnost prema Allahu dzelesanuhu. Neke zene bi cak govorile svojim muzevima dok ih ispracaju na posao: “Boj se Allaha dzelesanuhu, jer mi mozemo izdrzati i glad i zedj, ali ne mozemo izdrzati dzehennemsku vatru (citaj: nemoj da zaradjujes haram novac, pokusaj da zaradis na halal nacin!).“

I za kraj, drage sestre, upitajte se, zasto je Hatidza radijallahu anha zadobila toliki stupanj postovanja kod Allaha dzelesanuhu i Njegovog meleka Dzibrila alejhisselaam pa da joj oni salju pozdrave i dobre vijesti? Upitajte se sestre, zasto je to Hatidza nagradjena palacom u dzennetu, palacom ciju ljepotu niko ne moze zamisliti?
Ako ste imale priliku da procitate biografiju, zivotnu pricu, Hatidze i drugih zena njoj slicnih u pravovjernosti, vi bi ste, drage sestre, pozeljele da budete makar i sluzavke takvoj zeni; da joj cipele donesete pred nju; ocistite njenu odjecu; da je usluzite na sve moguce nacine, samo da dobijete koliko jednu dovu od te zene upucenu Allahu dzelesanuhu u vase ime. Kazu islamski ucenjaci da mi ustvari i ne znamo koliko je velik bio karakter te generacije vjernika. Kada bi barem pokusali da saznamo o zivotu pravovjernih, mi bi u njihovom primjeru nasli pravu uputu ka da zivimo nas zivot. Kada bi znali i pratili ove nase pravovjerne pretke, i mi bi postali jedni od vodecih ljudi covjecanstva, kao sto je to bila Hatidza radijallahu anha.

Kazu, iman se ne dobija nadanjem, iman je ono sto se desava u nasim srcima i sto dnevno potvrdjujemo nasim dijelima (maa waqa`a fil qalbi wa saddaqahul-`amal).
Na vama je sada da razmislite o ovome sto ste procitali i da se klanjate Allahu dzelesanuhu da i vi budete jedan od stanovnika dzenneta, i da nam Allah dzelesanuhu podari vjjeru i strpljivost koja ce nas dovesti do dzenneta. Takodjer, molite Allaha dzelesanuhu da blagoslovi nas ummet sa jos vise zena kao sto je bila ova crna zena radijallahu anha, koje ce nam pomoci da se koncentrisemo i ostanemo na pravom putu.

Postovane sestre, eto ko su i kakve su zene dzenneta!

Napomena: Neke od ideja u ovom tekst su originalni dio teksta Haleda Abu Sail-a koji je izasao u magazinu Da’wah, broj 1514, stranica 32.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!