CRISTIANO RONALDO ZAPLAKAO I DONIRAO 500 HILJADA EURA ZA MUSLIMANE U MIJAMARU-SVJETE SRAMI SE STA SI DOPUSTIO DJELITE SVI

SAD je priopćio da nasilno raseljavanje Rohinja pokazuje da snage sigurnosti ne štite civile. Washington snažno podupire tranziciju Mijanmara iz dugogodišnje vojne diktature u demokratiju koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Kyi.

“Pozivamo mjanmarske vlasti da poštuju vladavinu prava, zaustave nasilje i raseljavanje civila iz svih zajednica”, priopćila je Bijela kuća.

Oko 313.000 muslimana Rohinja pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon napada 30-tak militanata na policijske postaje krajem augusta koji je izazvao oštar odgovor vladinih snaga.

U posljednjih 16 dana u Bangladeš stiže oko 20.000 ljudi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Vlada u Mijanmaru smatra oko milion Rohinja ilegalnim migrantima iz Bangladeša i uskraćuje im državljanstvo, iako brojne obitelji ondje žive generacijama.

U nedjelju je militantna skupina Vojska za spas Rohinja Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje protiv mijanmarskih snaga, no njihov apel odbila je mijanmarska vlada.

“Ne pregovaramo s teroristima”, napisao je na Twitteru Zaw Htay, predstojnik ureda državnog savjetnika.

Najnovije nasilje u pokrajini Rahin počelo je prije 12 dana kad su pobunjenici Rohinje napali desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima i silovitom vojnom odgovoru ubijeno je najmanje 400 ljudi i počeo je egzodus u Bangladeš.

Mijanmarsku čelnicu i Nobelovku Aung Sang Suu Kyi zapadni kritičari optužuju da se ne zauzima za muslimansku manjinu u zemlji koja se dugo žali da je žrtva progona, prenosi Hina.Kako javljaju svjetski strani mediji Cristiano Ronaldo je poslao 500 Hiljada Eura pomoci Muslimanima u Mijamaru

Vijesti.m