ČOVIĆ: BIH NIKADA NEĆE BITI UNITARNA I GRAĐANSKA, SASTANAK SA DODIKOM U BANJOJ LUCI JE BIO PRIJATELJSKI

Predsjednik Dragan Čović nakratko je napustio sjednicu i obratio se javnosti, ponavljajući ono što je nedavno izrekao na Predsjedništvu HDZ-a BiH u Kupresu – da je neprihvatljivo, iritantno i politički neodgovorno da predstavnike jednog naroda biraju prepadnici drugog. HNS će, poručio je, ostati jedinstven i na taj način zaštiti poziciju hrvatskog naroda u BiH. Govoreći o uspostavi vlasti, kazao je da još uvijek nema pretpostavki za to, te da još uvijek ne postoje zakonski i ustavni uvjeti da se implementiraju rezultati.

– Apsolutno ne postoje, jer nemamo izborni zakon koji bi to omogućio. Stvorio se istovremeno neprihvaljiv ambijent koji nudi nestabilnost u BiH. Naša je želja stvarati ambijent potpune zaštite hrvatskog naroda i europskog puta zemlje. BiH nikada neće biti jednonacionalna, građanska i unitarna država, poručio je.

Konstatovao je i da je iz hrvatskog glasačkog tijela 98 posto glasača dalo povjerenje članicama HNS-a, a blizu 93 posto glasača upravo njemu u utrci za Predsjedništvo BiH

– Naša je težnja osigurati normalno funkcioniranje, na način da na svakom dijelu zemlje hrvatski narod bude ravnopravan kao što su to i druga dva konstitutivna naroda, izjavio je, ponavljajući da su odluke Ustavnog suda jasne, te da je i dalje na potezu Parlamentarna skupština, koja bi trebala usvojiti izmjene Izbornog zakona.

U potpunosti se složio sa premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je nedavno o stanju u BiH informisao Emmanuela Macrona, kazavši da to ne predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH. Isto su, tvrdi, ranije činili politički predstavnici drugih zemalja, a što se “nije tako tretiralo”. Podsjetio je da je Hrvatska susjed i zemlja koja je supotpisnica Daytona.

– Nismo sukladno Ustavu izabrali članove Predsjedništva. Ustavni sud je vrlo jasan i nedvosmislen. Parlamentarna skupština treba donijeti izmjene i dopune zakona, rekao je.

Uprkos “neslaganjima o određenim pitanjima” s Miloradom Dodikom, konstatovao je da se s liderom SNSD-a ipak razumije, a nedavni njihov sastanak u Banjoj Luci ocijenio je prije svega prijateljskim. Taj sastanak je prokometarisala i Jadranka Kosor te za njega kazala da je Jad i bijeda…

– Ušli smo u pravnu krizu koju nismo imali dugo vremena na ovoj razini. Određeni subjekti tek su djelimično uspjeli u svojoj nakani, ali su također otvorili brojna pitanja koja je možda dobro da se otvore, pa riješe. Kada je riječ o Izbornom zakonu i osiguranju legitimnog predstavljanja, tu apsolutno imamo isti stav, konstatovao je Čović.

Govoreći o eventualnim budućim koalicijama, Čović je istakao da će partnerstvo definirsati oni koji imaju legitimitet jednog, drugog ili trećeg naroda.

bh vijesti