Često se desi dok sam u namazu da moja mama počne pričati sa mnom

Pitanje: Esselamu alejkum!

Često se desi dok sam u namazu da moja mama počne pričati sa mnom. Npr – “Kad klanjaš pospremi to i to, ili uradi to i to”.

Svaki put joj kazem da me to ometa u namazu i često me čak i uzruja. Iznerviram se pošto mi se čini nepristojno da neko ometa nekog dok se obraća Allahu dž.š. i pokušava steći koncentraciju i skrušenost u namazu. Uz to bojim se da time čini grijeh što me ometa u namazu, a i ja što se iznerviram.

Njen odgovor je da mi kaže samo da je čujem, a da joj ne moram odgovarati dok klanjam. Ja joj svakako ne odgovaram dok sam u namazu, ali ne znam kako da joj objasnim osim da mi ometa koncentraciju i da može čekati dok završim.

Razumijem ako je nešto neophodno po sigurnost života u rijetkim slučajevima pa da se prekine nečiji namaz i upozori osoba. Ali za ovakve, meni lično sitne i beznačajne razloge, ne čini mi se opravdano nekog prekidati dok klanja. Da mi Dragi Allah oprosti ako griješim.

Ima mnogo informacija o propisima namaza i dužnosti klanjača, ali nisam jos naišla nigdje na dužnosti ostalih osoba prema klanjaču.

Odgovor: Esselamu alejkum!

Nema dileme da takve riječi, obavještenja ili zahtjevi dekoncentrišu klanjača i nije dobro da se upućuju klanjaču. Namaz nije vrijeme za takve želje i zahtjeve. Zato zamolite majku na lijep način da sačeka dok klanjate, pa neka poslije iskaže svoje želje. Treba sačekati samo par minuta.

Na pitanje odgovorio muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

islamskazajednica.ba