BUGARI: BEZ VODE IZ DUŠE SE NE MOGU UGASITI POŽARI KOJI POTPALJUJU NEGATIVNE ENERGIJE U NAMA

Hafiz Sulejman Bugari, nakon što je iz Bosne i Hercegovine otišao raditi u Crnu Goru, obratio se javnosti kazavši da “pored svih sokova i različitih pića, samo je voda ta koja može u životu utoliti žeđ i nema čovjeka koji je ne voli. Tako je i sa vodom za dušu – ona je u nama, nemojmo gubiti vrijeme tražeći je negdje drugo. Bez ove vode ne mogu se ugasiti požari koje potpaljuju svjesne ili nesvjesne negativne energije u nama”.

“Svjedoci smo da nam ti požari uništavaju međuljudske, bračne, prijateljske, rodbinske, međunacionalne i sve druge odnose. Priznajmo da nemamo dovoljan broj ‘vatrogasaca’. Zato ovom porukom želim poručiti svakom čovjeku da nabavi protivpožarni aparat za svaki slučaj. Upotrijebit ću riječi dušebrižljive duše, koja je, pri rastanku sa prijateljima, kazala: “Evo odlazim, dragi moji, a svi ćemo jednog dana svakako otići jer tako On želi. Loše se učenik zahvaljuje učitelju ako dovijeka ostane učenikom pa zašto i vi ne biste brali sa moga vijenca. Vi niste tražili sebe, a našli ste mene. Tako radi većina vjernika pa je zato malo prave vjere. Zato vam velim: ‘Izgubite mene, a nađite sebe, a kada tako učinite, ja ću vam se opet vratiti“, napisao je hafiz Bugari.

Javnost je također podsjetio i na izreke koje glase: “Sve je to tu! Zato, budi tu, dobit ćeš To i – to je To!” i “Nisi što misliš da jesi, jer, iako tu si, ljudi te pitaju gdje ćeš i gdje si?”

“Zdušno se uključujmo svojim darom, fahom, profesijom u zajednicu, gdje god da smo. I to aktivno, a ne pasivno i sebično – za dobrobit svakog, a posebno ove države, koja odiše duhom bogatstva različitosti, koji mami svaku dušu. Učitelj svijeta Muhammed, s.a.v.s., je kazao da je vjera ponašanje. Zato, pričajmo ponašanjem, a ne pričom. Pa kad nas zavole zbog toga, tražit će od nas da im pričamo šta nam se desilo pa smo takvi. A oni koji nas i tad ne budu voljeli, morat će nas respektirati jer oni u biti ne vole sebe, pa nemojmo očekivati da vole nas i drugog”, kaže dalje Sulejman Bugari.

Za kraj je dodao: “Učitelj svijeta Muhammed, s.a.v.s., je rekao: ‘Ko se bude držao moje prakse, dobit će tri nagrade: onaj ko ga nije volio, zavoljet će ga; ko ga je volio, postat će prisan sa njim i ko ga ne bude volio, morat će ga respektirati. Promijenimo šmek kahve. Pričajmo za drugog, ne o drugom, a ne daj Bože protiv drugog. Vi iz duše molite i volite, a svakome je na izvolite. Hvala vam na svemu što ste mi pomogli da budem tu'”.

Klix.ba