BIVŠI HAŠKI SUDAC UPOZORAVA: ‘KARADŽIĆ I MLADIĆ BI MOGLI BITI OSLOBOĐENI’

Sudac Antonetti je udovoljio zahtjevima Karadžićeve i Mladićeve odbrane da se određene sudije isključe iz drugostepene odluke i proglase se pristranima. To je put ka njihovom oslobođenju, smatra Flügge

Bivši sudac Haaškog suda za bivšu Jugoslaviju Nijemac Christoph Flügge upozorava kako bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli biti oslobođeni krivice za ratne zločine ili bi mogli dobiti puno manju kaznu u odnosu na prvostepenu presudu.

Flügge je zgrožen tom mogućnošću, a navodi kako takav rasplet nagovještava i to što je francuski sudac Jean-Claude Antonetti iz žalbenog vijeća izbacio Theodorea Merona, Carmela Agisa i Daquana Liua.

Antonetti je tako udovoljio zahtjevima Karadžićeve i Mladićeve obrane da se ti suci isključe iz drugostepene odluke i proglase se pristranima samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Flügge je u intervjuu za njemački Die Zeit rekao kako su se sve sudije po logici vlastite nadležnosti morali baviti sličnim predmetima i istim povijesnim događajima. Za Antonettija kaže kako je prihvatio tezu odbrane iz pravnog neznanja ili zbog neshvatljive ignorancije.

Antonetti je inače potpisao i oslobađajuću presudu i ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, a Flügge ističe kako mu udruženja žrtava na Balkanu često šalju upite hoće li Karadžić i Mladić biti oslobođeni.

Karadžić i Mladić su među najvećim zločincima rata, a godinama su bili u bijegu od Haaškog suda. Karadžić je u prvostepenom procesu osuđen na 40 godina zatvora, a Mladić je prošle godine osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

saff.ba