BIH MEĐU NAJSIROMAŠNIJIM U EUROPI, IZA NAS JE SAMO ALBANIJA: NAJBOGATIJI SU STANOVNICI LUKSEMBURGA

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine teško obezbjeđuje golu egzistenciju, i prema svim relevantnim podacima pripadamo samom evropskom dnu.

Ovo su potvrdili i podaci Eurostata iz juna 2018. godine a koji se odnose na prošlu godinu. Prema toj statistici  kupovna moć bh. stanovništava iznosi 32% evropskog prosjeka, i nalazimo se na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Evrope. Na samom dnu su, prema ovim podacima, stanovnici Albanije, čija je kupovna moć 29% evropskog prosjeka.

Srbija i Makedonija su na broju tri najsiromašnijih zemalja Evrope, a kupovna moć njenih stanovnika iznosi 37% evropskog prosjeka u 2017. godini.

Ništa bolje nije prošla ni Hrvatska, koja je druga najsiromašnija država Evropske unije. Iza nje je samo Bugarska.

Najbogatijom zemljom bivše Jugoslavije jeste Slovenija čiji stanovnici imaju kupovnu moć 85% evropskog prosjeka, dok Crnogorci su na 46% kupovne moći EU prosjeka, piše Buka

Upoređujući regije, zemlje bivše Jugoslavije su potpuno dno kada je riječ o kupovnoj moći njenih stanovnika, izuzimajući Sloveniju.

Ubjedljivo najbogatiji su stanovnici Luksemburga, čija kupovna moć iznosi 253% evropskog prosjeka. Ispod njih su Irci sa 184%, zatim slijede Švajcarci sa 158%, Norvežani sa 150% kada je riječ o Evropi.

Inače ovako objavljeni podaci se smatraju najrelevantnijim za ocjenu životnog standarda, jer se uzima u obzir GDP po glavi stanovnika sa tekućim cijenama.

(Hayat/Foto: Ilustracija, Arhiv)