BH. GRAĐANI U KANADI: 9. JANUAR JEDAN OD NAJCRNJIH DATUMA U HISTORIJI BIH

Na Akademiji organiziranoj povodom 9. januara, Dana sjećanja na žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, u kanadskom gradu Hamiltonu predstavnici organizacija bh. građana BiH u toj zemlji usvojili su proglas u kojem su podsjetili da već duže vrijeme lobiraju za kanadsku verifikaciju naučne i pravne činjenice o nastanku Republike Srpske.
Vezani članci:
Proslava neustavnog Dana RS-a građane tog entiteta koštala pola miliona KM
Bošnjaci i Hrvati iz NSRS-a traže od Ustavnog suda da donese odluku da je neustavan “9. januar, kao Dan RS-a“
“Ja da sam član Predsjedništva BiH doveo bih jedinicu OSBiH na Dan RS-a ili ne bi bilo vojske”
Milorad Dodik organizuje prijeme povodom obilježavanja neustavnog “Dana RS-a”: Dodik će primiti, kako je najavljeno, i delegacije boračkih organizacija
Republika Srpska će tužiti NATO jer su ih navodno bombardovali projektilima sa osiromašenim uranijumom koji su izazvali brojna umiranja od raka
U tom smislu postignuto je da se o genocidu u BiH izučava u kanadskim školama, kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH, a u parlamentarnoj proceduri je i zakon o genocidu u BiH, ali tu su i druge brojne urađene aktivnosti kako se zločini ne bi zaboravili.

Ove organizacije ocijenile su da je 9. januar jedan od najcrnjih datuma u historiji BiH, Evrope i svijeta jer je tog dana 1992. godine skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju takozvane “Srpske Republike BiH” što je bio početak agresije na BiH.

– Većina onih koji su 9. januara 1992. sjedili u prvom redu dok se usvajala ta deklaracija danas su u zatvorima. Zato taj entitet nema legitimitet. Nastao je agresijom i genocidom te ovaj najmračniji prostor u Evropi nema nikakve pravne, historijske i moralne preduvjete za osamostaljenje – stoji u Prograsu.

Za bh. državljane u Kanadi, bosanski Srbi priznaju agresiju i genocid obilježavanjem 9. januara kao “Dana Republike Srpske”, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim te svi oni koji podržavaju obilježavanje tog datuma ne poštuju suverenitet i nezavisnost države BiH i odluke njenih legalnih državnih organa.

Polazeći od činjenice da je u BiH mir bez istine i pravde, pozvali su Vladu Kanade da pruži podršku aktivnostima bh. građana, ocjenjujući da je bosanskohercegovačka budućnost u euroatlantskim integracijama, ali s institucionaliziranom istinom, pravdom i kulturom sjećanja.

Ovaj proglas, podsjeća se u saopćenju, usvojen je u skladu s Deklaracijom građana BiH u Sjevernoj Americi o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na početak genocida u BiH koja je usvojena u Torontu 2015. godine.

(Fena)