“BABA ČETNIK” POBJEGLA IZ PODGORIČKOG SUDA U AMBASADU SRBIJE U CRNOJ GORI, OGLASIO SE I BEOGRAD

rnogorsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u četvrtak od Ambasade Srbije u Podgorici da omogući ulazak policije u prostorije tog diplomatskog predstavništva nakon što je srbijanska državljanka Branka Milić, optužena za pokušaj terorističkog napada na dan crnogorskih parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016., iz suda u Podgorici pobjegla u zgradu Ambasade Srbije prije nekoliko dana.

Branka Milić, koja sama za sebe kaže da pripada četničkom pokretu u Srbiji, pobjegla je prošlog petka iz sudnice Višeg suda u Podgorici, gdje se protiv nje, 13 njenih sunarodnjaka i dva ruska državljana vodi sudski postupak te se sklonila u Ambasadu Srbije u Podgorici.

Kako je saopćeno, crnogorski MVP ponovno je danas pozvao srbijanskog ambasadora Zorana Bingulca na razgovor i tom mu je prilikom, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, uručena nota sa zahtjevom da Ambasada Srbije omogući pristup i ulazak nadležnih tijela Crne Gore u prostorije Ambasade, što je zatraženo na temelju nacionalne potjernice, čije izdavanje je u srijedu naložio podgorički Viši sud.

MVP je zatražilo što brži odgovor Srbije na zahtjev, ističući da će crnogorska tijela i dalje postupati u skladu s međunarodnim pravom, pravnim poretkom Crne Gore i svjetskom diplomatskom praksom u cilju omogućavanja nesmetanog vođenja sudskog postupka. Ambasador Bingulac rekao je da će uručene dokumente proslijediti nadležnim organima Srbije.

S druge strane je crnogorski posebni tužilac Milivoje Katnić zatražio na današnjem suđenju da se postupak protiv Branke Milić izdvoji i da joj se sudi kad se steknu uvjeti za to, navodeći kako sumnja da je njen bijeg organiziran unaprijed, s ciljem odugovlačenja postupka.

Fena