ANGELINA JOLIE: NIKADA NISAM SRELA VIŠE HRABRIJIH, DOSTOJANSTVENIJIH I OTPORNIJIH ŽENA OD MAJKI SREBRENICE

Poznata glumica Angelina Jolie oglasila se povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.Jolie je izjavila da protok vremena ne može umanjiti bol koju osjećaju preživjeli rata u Bosni i Hercegovini i užasa srebreničkog genocida.

– Nikada nisam srela više hrabrijih, dostojanstvenijih i otpornijih žena od Majki Srebrenice, među kojima mnoge, i 23 godine nakon genocida, još traže svoje izgubljene sinove i muževe. Moje misli i moje srce su danas s njima i sa svim preživjelima u BiH – kazala je Jolie, prenosi „Avaz“.

Naglasila je da se nada da će ova godišnjica podsjetiti čelnike u Evropi i NATO-u kao cjelini o važnosti pružanja pomoći BiH na njenom putu ka EU.

– Srebrenica stoji kao neizbrisivo upozorenje o posljedicama koje nastaju kada propustimo zauzeti stranu nevinih civila ugroženih agresijom. No, također je podsjetnik i da međunarodna zajednica može zajedno djelovati i okončati sukob i zaštititi civile, kao što je NATO s vremenom i učinio u BiH. 

Stoga se nadam da ćemo na ovu 23. godišnjicu genocida u Srebrenici biti inspirirani da obnovimo naš osjećaj odgovornosti prema drugima i naše povjerenje u sposobnost zajedničkog djelovanja na zaustavljanju genocida i ratnih zločina te odbrani međunarodnog prava. To je u našim rukama i bio bi najbolji način da odamo počast onima koji su pogubljeni u Srebrenici – kazala je Jolie.

(Hayat/Foto: Arhiv)