AMBASADORICA DOBRE VOLJE PONOVO POKAZALA HUMANOST: ANĐELINA ĐOLI POSJETILA IZBJEGLICE U JORDANU

Foto: AFP

Anđelina Đoli (Angelina Jolie) u posjeti je sirijskim izbjeglicama koje borave u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu.

Ovom prilikom pozvala je na pronalaženje političkog rješenja građanskog rata u Siriji, prenosi Daily Mail.

Holivudska zvijezda Anđelina Đoli je i ambasadorica dobre volje Visokog komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim narodima (UNHCR). Istakla je da humanitarna pomoć nije dugoročno rješenje.

– Niko se više ne želi riješiti pomoći nego sirijske porodice. Važno političko rješenje je jedini način da se stvore uslovi kako bi se Sirijici mogli vratiti u svoje domove, kako bi se okončala ljudska patnja i strah – izjavila je Đoli.

Đoli je govorila pred brojnom djecom i tinejdžerima koji žive usred blata u stotinama neuslovnih šatora te poručila izbjeglicama da je ponosna na njih i na njihovu snagu. Istakla je da je kako UNHCR nema sredstva da podmiri čak ni najosnovnije potrebe sirijskih porodica.

– Nakon sedam godina rata, većina sirijskih izbjeglica iscrpila je svu ušteđevinu koju su stekli. Velika većina njih sada živi ispod granice siromaštva, sa manje od tri dolara dnevno – poručila je Jolie tokom svoje pete posjete Jordanu.

Glumica je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodnu zajednicu da pronađu rješenje za krizu, ističući da se “mir ne može izgraditi na nekažnjavanju ciljanja civila sa svih strana, bombardovanja škola i bolnica, mučenja i silovanja…”.

Blizu 5,5 miliona raseljenih Sirijaca pronašlo je utočište u Jordanu, Libanu, Turskoj i drugim susjednim zemljama.

Prema podacima UN-a, više od 650.000 sirijskih izbjeglica živi u Jordanu, od čega 78.000 boravi u kampu Zaatari.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.