ALEKSANDAR VUČIĆ: DRAMATIČNO SNAŽIMO VOJSKU SRBIJE

Niko u regionu ne može da se poredi sa Vojskom Srbije, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je prisustvovao vojnoj jvežbi koja je izvedena na Pasuljanskim livadama, i najavio nova ulaganja u Vojsku Srbije, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika.

Vučić je podsjetio da je Vojska Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane, 2012. godine, imala jedan neispravan Mig 29, a da ih je danas letjelo osam, da ih ima10, a da će do kraja 2019. Vijska Srbije imati i svih 14 letjelica u svom sastavu.

“Presrećan sam, sigurno i vi. Vidjeli smo prvi put u istoriji Srbije osam ‘Migova 29’ na nebu iznad nas, a trenutno ih imamo deset. Nikada to nismo imali – ni 1990., nažalost ni 1999., a čini mi se da bismo uspješnije mogli da branimo našu zemlju uz neke PVO, koje nabavljamo”, rekao je predsjednik Vučić.

Srbija nikada nije imala više tenkova – u vježbi ih učestvuje 100. “Videjće ih Sremci, Banaćani, 13 će ih preći inženjerski most između Titela i Perlaza, i kroz Kraljevo prolaze, na Pešteri će ih biti 25 – koji djeluju jedinstveno kao četa u napadu”, naveo je Vučić.

Istakao je da su građani mogli da vide kako tuče novo oruđe – “nora” je prvi put sa 10 kilometara tukla van Nikinaca.

“Generali su pripremili vježbu na takav način da naša artiljerija tuče bojevom municijom preko naših tenkova”, rekao je Vučić posebno istakavši sposobnosti koje su pokazali i izviđači koji su bili potpuno neprimjetni, iako su se nalazili na samo deset metara.

Komandant oružanih snaga je rekao i da poslednjih 30 godina nismo imali 8.000 aktivnih pripadnika Vojske na vježbi.

“Imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, ali nismo imali ni 30, 40 tenkova koji su suštinski radili. Neki nisu imali akumulatore, a najveći problem bile su posade. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas ih imamo 100, samo iz aktivnog sastava koji učestvuju u vježbi, nijednu nismo uzeli iz rezerve”, rekao je Vučić.

Nova ulaganja u Vojsci – modernizacija

Najavljuje jačanje ratnog vazduhoplovstva, prije svega PVO, ali i uvođenje modernijih oklopnjaka.

“Ako ulažemo ogroman novac u naše vazduhoplovstvo i PVO, ako ulažemo ogroman novac, a očekujemo uskoro od Rusa da dobijemo 2019. i benderove, slična samo modernija oklopna vozila i bolje zaštićena, i još 30 tenkova od ruske strane. Ako očekujemo da uložimo u naše oklopnjake, a prvi put ste vidjeli kako ‘Lazar 3’ u vojsci dejstvuje, nije više na ispitivanjima nego je ušao u naoružanje, ako mi to pravimo – moramo dobro da znamo da vojnicima moramo da riješimo pitanje više pari čizama i uniformi, jer prethodnih sedam, osam dana, svaki dan su prali majice i uniforme”, naveo je Vučić istakavši da “Jumko” radi u tri smjene i da ne mogu da stignu dovoljno uniforma da sašiju.

Ističe da moraju da se jačaju ofanzivni potencijali, jer napadač uvek ima ozbiljnu prednost. Potrebna je, kaže Vučić, tri puta veća snaga da bi se odbranilo.

“Mi ćemo morati da se naoružavamo u skladu sa novim tehnologijama – već smo od naših kineskih prijatelja naručili prve bespilotne letjelice sa naoružanjem, to će u 2019. ljudi vidjeti – 750 kilograma je težina tih letjelica. One odu, izviđaju sa pet kilometara visine, kada izvide mi ih vratimo, a zatim odu da dejstvuju, pošalju rakete, unište ciljeve i mi ih vratimo u bazu”, objasnio je Vučić.

Prvo ulaganje od oko 30 miliona eura biće dve baterije sa po tri takve letelice.

“Onda ćemo ih sami razvijati, tražićemo transfer tehnologije, da primenimo na našem ‘vrapcu’ i ‘pegazu’, jer to je budućnost ratovanja – bespilotne letjelice samoubice, onaj mali tenk ‘mali miloš’, da što manje rizikujete živote pripadnika Vojske i policije, i što boljim i snažnijim ofanzicnim dejstvom utičete na umanjenje vatrene moći i ukupne snage neprijatelja”, rekao je Vučić.

Srbija je do skoro bila bez vazduhoplova i lovaca, a sada ih ima 10. Za tri meseca biće ih 14.

“Stižu helikopteri Mi-35 i Mi-17 i devet ‘erbasovih helikoptera H-145’, nabavljamo u okviru Programa 1500 najsavremenije uređaje za noćno termovizijsko praćenje”, istakao je Vučić.

“Ovo je Vojska Srbije, ozbiljna vojska, sve ozbiljnija, u 2019. će biti velika ulaganja i stići će mnogo toga što je već naručeno”.

saff.ba