AKO VAM SMETA VELIKI TRBUH, EVO ŠTA O TOME TREBATE ZNATI

Masnoća oko trbuha nije estetska te zbog nje često ne možemo navući odjeću, a osim toga se osjećamo neudobno i neprivlačno.

Trbušna masnoća jedan je i od glavnih krivaca za povećani rizik od razvoja srčanožilnih bolesti, nekih vrsta raka, šećerne bolesti tipa 2, apneje za vrijeme spavanja i još mnogih ostalih bolesti. Nakupljanju masnoća oko trbuha skloniji su muškarci, ali ni žene nisu nikakva iznimka. S njome se bore i mlade mame koje imaju mlohavu kožu na predjelu trbuha, a ravan trbuh ne mogu postignuti ni vježbom. Koliko centimetara treba mjeriti trbuh? Muškarac s visinom od 180 cm trebao bi imati opseg trbuha 90 cm, dok bi žena s visinom od 170 cm trebala imati opseg najviše 85 cm. Takvim opsegom zaštićeni smo od razvoja srčanožilnih bolesti, kao što je zatajenje srca i visoki krvni tlak, prenosi Ljepota i zdravlje.

Širi trbuh, dakle, znači kraći očekivani životni vijek. Znanstvenici su otkrili da je životni vijek ljudi, čiji je trbuh 15 cm veći od polovice njihove visine, u prosjeku skraćen za dvije godine. Na primjer: ako muškarac visine 180 cm ima opseg trbuha 140 cm, živjet će čak 20 godina manje!

Zašto je masnoće oko trbuha tako teško ukloniti? Jedan od razloga je taj da, ako mršavimo, gubimo masnoću jednakomjerno po tijelu, a to znači da ne smijemo smršavjeti samo u rukama, na bedrima ili trbuhu. Gubitak trbušne masnoće je iznimno tvrdokoran, a i brojna istraživanja su pokazala da tijelo za energiju najteže troši baš trbušnu masnoću. Krivac za njezin nastanak je hormon kortizol, koji se oslobađa u tijelu kada smo pod stresom. Kako sniziti razinu kortizola u tijelu? Nastajanje kortizola možemo smanjiti tako da što više izbjegavamo stres, a to je, ruku na srce, danas iznimno teško. Također, moramo paziti na to da intenzivna vježba ne traje dulje od sat vremena jer tada se u tijelu stvara nepovoljan omjer kortizola i testosterona. Razina kortizola u tijelu najviša je u aerobnoj vježbi. Najbolje je da vježba traje između 45 i 60 minuta, a s intenzivnošću ne bi trebali pretjerivati.

Prehranom protiv trbušne masnoće Nakon vježbe, za gubitak masnoća na trbuhu dobro je konzumirati bjelančevine te izbjegavati ugljikohidrate. Također je važno da uvijek konzumiramo zdravu i uravnoteženu prehranu koja potiče djelovanje probavnog trakta. Kako bi se smanjila razina kortizola u tijelu, normalan san je vrlo važan. U krevet moramo ići rano, a spavati moramo u mirnoj i zamračenoj sobi.

(Hayat/Foto: Ilustracija)