ADIS JE U RATU DOŽIVIO TRAGEDIJU, IZA DAVORA OSTALA DJEČICA

Oba policajca bila su uzor u svome poslu, porodični ljudi…

Policajci Adis Šehovića i Davor Vujinović, koji su u petak na okrutan način ubijeni na dužnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što je na njih ispaljeno oko 30 metaka, a da nisu uspjeli ni izaći iz službenoga vozila, bit će pokopani sutra, potvrdio je to predsjednik Sindikata MUP-a Sarajevskog kantona Mirza Hadžiabdić, ističući kako će se Vujinovićev pokop obaviti na groblju “Sveti Josip” na Ciglanama u 12.15 sati, a Šehovićev u Buća Potoku u 14.30 sati, piše Večernji list BiH.

Dan posljednjeg ispraćaja sarajevskih heroja koji su živote izgubili dok su pokušavali spriječiti krađu vozila, Vlada FBiH proglasila je Danom žalosti na cijelom njezinu području, i to na inicijativu Vlade Sarajevskog kantona. Dan žalosti je kasnije proglašen i u RS-u.
Sarajevska policija pojačala je prisutnost na ulicama nakon ubistva dvojice kolega. Na Alipašinu Polju, odnosno lokaciji u Goetheovoj ulici gdje su policajci i ubijeni, i jučer su se spontano okupljali građani Sarajeva koji su ostavljali cvijeće i palili svijeće te poruke smrtno stradalim pripadnicima MUP-a KS-a.

Uz Davorovu fotografiju stajala je i poruka: “Život je 10 posto ono što nam se dogodi, a 90 posto kako na to reagiramo!!!”. Oba policajca bila su uzor u svome poslu, porodični ljudi… Vijećnici Općinskoga vijeća Novi Grad Sarajevo pozvali su jučer da ova dva heroja budu zauvijek zapamćena, bilo kroz promjenu imena trga, ulice ili na neki drugi primjeren način.

Elvedina Ćorić, rodica ubijenog policajca Adisa Šehovića, drhtavim je glasom jučer, na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, zamolila da se svi potrude kako bi se ovaj gnusni čin kaznio, a počinitelji priveli pravdi. Istaknula je kako Adisova porodica zna da ga ne mogu vratiti, ali da je bitno da se ovako nešto nikada ne ponovi zbog građana Sarajeva, Novog Grada, naših policajaca, ali i Adisova sina koji ima 21 godinu, a krenuo je očevim stopama.

Dodala je kako je i sam Adis bez oca ostao ratne 1995.

– Kada je izgubio oca, bio je mladi policajac. Ista sudbina se ponovila jer je Adisov sin sada mladi policajac. Molim vas sve da učinite koliko možete, da svi mi koji znamo osobe koje se bave takvim kriminalnom prijavimo – kazala je Ćorić.

Pljačke, razbojstva, krađe vozila, provale u stanove, obračuni hladnim oružjem, divljanje na cestama, premlaćivanja bejzbolskim palicama, pucnjave, pokušaji otmica…, postali su, nažalost, svakodnevica Sarajeva.

Glavni grad BiH u proteklih se nekoliko godina suočava s velikim porastom kriminala. Očito, Sarajevo je postalo “grad opasnoga življenja”. To je nažalost, još jednom potvrdilo i ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su samo sat prije isteka smjene ubijeni, tačnije izrešetani u naselju Alipašino Polje, u službenom automobilu, kada su na njih, bez ikakva upozorenja, pucale osobe, najvjerovatnije iz automafije.

Više osoba je privedeno u prostorije MUP-a koje se mogu dovesti u vezu s ovim ubojstvima. Navodno je obrada navedenih osoba trajala cijelu noć do ranih jutarnjih sati u subotu, kada je napravljen kratak prekid.

MUP KS je pritom priopćio kako je privedeno 13 osoba koje se mogu dovesti u vezu s ubistvom dvojice policajaca u Sarajevu. Policijske akcije su provedene na području Sarajeva i Pala. Istragom rukovodi sarajevsko Tužiteljstvo koje je angažiralo četiri tužitelja, a uključeni su i pripadnici FUP-a te SIPA-e.

Građani su zabrinuti. Ističu kako je sigurnosna situacija postala zabrinjavajuća te da je predizborna kampanja bila važnija od sigurnosti građana. Na udaru se našlo i sudstvo odnosno preblaga kaznena politika. O tome zorno svjedoči statistika MUP-a Ks-a prema kojoj je u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno 13 napada na službene osobe dok je taj broj za cijelu 2017. bio 27.

– Zoran Čegar, direktor uniformirane policije FUP-a i glavni inspektor, dodaje kako je sigurnosna situacije više nego katastrofalna.

– Bolje bi vam bilo da to pitate političare koji vode kadrovsku politiku i koji namještaju podobne, ali ne i sposobne policijske kadrove. Više su se u bivšoj državi pitali izviđači nego policija danas – ističe Zoran Čegar.

Prema njegovim riječima, policija je danas razvlaštena. Stručnjaci su mišljenja kako treba povećati broj nadzornih kamera.

fokus.ba